Natuurlijk ouderschap

Duurzame zwangerschapsmode?

Inmiddels ben ik ruim 7 maanden zwanger en nee, de meeste gewone kleding pas ik echt niet meer. Nu draag ik al jaren graag zwangerschapsjeans, het zit gewoon veel lekkerder dan gewone jeans vind ik. Maar ik koop wel graag duurzame kleding. Daarvoor kijk ik naar verschillende punten:

  • Kan ik het kledingstuk dat ik zoek tweedehands kopen? Dit heeft mijn grote voorkeur, zeker bij jeans. Die kunnen vaak nog prima een tweede leven mee. Maar shirts zijn vaak toch frisser nieuw merk ik. Dus:
  • Is er een merk wat GOTS* of gecertificeerde kleding verkoopt? Het moet wel in mijn budget passen, maar meestal gaat deze kleding dan ook weer veel langer mee.

 

  • Als ik niks kan vinden wat aan bovenstaande punten voldoet: is er een merk wat in ieder geval een bio/eco/organic keurmerk heeft, bij voorkeur öko-tex**? En is dat keurmerk een beetje geloofwaardig?
  • Kan ik het zelf maken van duurzame materialen? Ik kan goed breien, maar naaien dan weer niet… Dat is zeker een ambitie!
  • Tja en anders… Dan koop ik vaak toch een ander merk (met een mega schuldgevoel…). Ik kijk dan wel naar het gebruikte materiaal: is het waarschijnlijk dat de kleding langer dan 3 wasbeurt mooi blijft 🙈?

Hoe dan ook, kleding kopen op deze manier is in ieder geval geen ‘fast-shopping’. Sowieso hanteer ik in principe de regel: kledingstuk erin, ander kledingstuk eruit. Dat is ook wel nodig hoor, als je in een Tiny House woont 😆. Maar met de extra zwangerschapskleding heb ik deze regel toch even overboord gegooid…

Nu ben ik al een tijd op zoek naar duurzame zwangerschapskleding. Kreten als ‘shape with style’ komen genoeg langs. En tweedehands kleding kopen is zeker goed mogelijk. Maar GOTS* gecertificeerde kleding ben ik nog amper tegengekomen. Wat nog het meest duurzaam lijkt te zijn is het kopen van shirts of jurkjes die niet alleen als positieshirt, maar ook als voedingsshirt gebruikt kunnen worden.

Dus ik ben een onderzoekje gestart: wie verkoopt er duurzame en verantwoord geproduceerde zwangerschapsmode? Of is dit serieus nog niet of amper verkrijgbaar? Wie het weet mag het zeggen!

 

*GOTS

Het GOTS-label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt.

** Öko-tex

Het STANDARD 100 label van Öko-tex garandeert dat na uitgebreide testen volgens een strenge norm het product vrij is van schadelijke chemicaliën.

 

Yoffi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *