Blog

Bevallen

Kraamhapjes

Vandaag was ik op zoek naar creatieve en makkelijke hapjes voor de kraamvisite. Beschuit met muisjes kruimelt me een beetje teveel. En als ik zelf ook mee wil snoepen moet het ook nog gluten- en melkvrij zijn. Dus vandaar mijn zoektocht. Ik kwam uit op fudge, en ik deel graag het volgende recept met jullie!

Paleo frambozen fudge (roze!)

Ingrediënten

200 gram gesmolten kokosboter

200 gram gesmolten kokosolie

300 gram frambozen (vers of bevroren)

4 el honing

6 el pistachenoten of pecannoten

Bereiding

  • Mix de kokosboter en kokosolie met de frambozen en honing tot een egale massa
  • Spreid de pistachenoten uit over de bodem van een springvorm
  • Giet het frambozenmengsel eroverheen
  • Laat afkoelen en uitharden in de koelkast of vriezer
  • Bewaar gekoeld

Als je nog niet weet of je een jongetje of meisje verwacht kan je natuurlijk ook nog blauwe muisjes op de bovenkant strooien voordat je het in de koelkast zet!

Bevallen

Geboortekaartjes

Over een aantal weken wordt ons kleintje geboren. En dat willen we dan natuurlijk ook graag bij familie en vrienden aankondigen. Maar hoe? Al vanaf het begin van mijn zwangerschap wisten geboortekaartjes-drukkers ons te vinden. Met cookies is niks meer geheim…

Maar goed… Hoe duurzaam is dat eigenlijk, een geboortekaartje laten drukken? En tegelijkertijd: het is nou eenmaal traditie, willen we hiervan afwijken? Dit is een van de vele dilemma’s als je meer bewust naar je impact op de wereld, je voetafdruk, gaat kijken. Want is het niet zo dat bij veel mensen het kaartje ook alweer heel snel in de prullenbak zal verdwijnen? Maar het ontwerpen, drukken (inclusief proefdruk), verzenden naar ons adres, verzenden naar de ontvangers, en uiteindelijk ook het recyclen van het geheel levert een boel CO2-uitstoot op.

Sociale media zijn voor ons in ieder geval niet de oplossing om de geboorte aan te kondigen. E-mail dan? Wij hebben gekozen voor een compromis: voor een kleine club mensen laten we een kaartje drukken op gerecycled en ongebleekt papier. Ditzelfde kaartje hebben we digitaal, en die sturen we naar een heleboel andere lieve mensen, bijvoorbeeld vrienden in het buitenland. Zo kunnen we iedereen op de hoogte brengen van de geboorte van ons kindje, maar toch de impact op het milieu enigszins beperken!

Natuurlijk ouderschap

Duurzame zwangerschapsmode?

Inmiddels ben ik ruim 7 maanden zwanger en nee, de meeste gewone kleding pas ik echt niet meer. Nu draag ik al jaren graag zwangerschapsjeans, het zit gewoon veel lekkerder dan gewone jeans vind ik. Maar ik koop wel graag duurzame kleding. Daarvoor kijk ik naar verschillende punten:

  • Kan ik het kledingstuk dat ik zoek tweedehands kopen? Dit heeft mijn grote voorkeur, zeker bij jeans. Die kunnen vaak nog prima een tweede leven mee. Maar shirts zijn vaak toch frisser nieuw merk ik. Dus:
  • Is er een merk wat GOTS* of gecertificeerde kleding verkoopt? Het moet wel in mijn budget passen, maar meestal gaat deze kleding dan ook weer veel langer mee.

 

  • Als ik niks kan vinden wat aan bovenstaande punten voldoet: is er een merk wat in ieder geval een bio/eco/organic keurmerk heeft, bij voorkeur öko-tex**? En is dat keurmerk een beetje geloofwaardig?
  • Kan ik het zelf maken van duurzame materialen? Ik kan goed breien, maar naaien dan weer niet… Dat is zeker een ambitie!
  • Tja en anders… Dan koop ik vaak toch een ander merk (met een mega schuldgevoel…). Ik kijk dan wel naar het gebruikte materiaal: is het waarschijnlijk dat de kleding langer dan 3 wasbeurt mooi blijft 🙈?

Hoe dan ook, kleding kopen op deze manier is in ieder geval geen ‘fast-shopping’. Sowieso hanteer ik in principe de regel: kledingstuk erin, ander kledingstuk eruit. Dat is ook wel nodig hoor, als je in een Tiny House woont 😆. Maar met de extra zwangerschapskleding heb ik deze regel toch even overboord gegooid…

Nu ben ik al een tijd op zoek naar duurzame zwangerschapskleding. Kreten als ‘shape with style’ komen genoeg langs. En tweedehands kleding kopen is zeker goed mogelijk. Maar GOTS* gecertificeerde kleding ben ik nog amper tegengekomen. Wat nog het meest duurzaam lijkt te zijn is het kopen van shirts of jurkjes die niet alleen als positieshirt, maar ook als voedingsshirt gebruikt kunnen worden.

Dus ik ben een onderzoekje gestart: wie verkoopt er duurzame en verantwoord geproduceerde zwangerschapsmode? Of is dit serieus nog niet of amper verkrijgbaar? Wie het weet mag het zeggen!

 

*GOTS

Het GOTS-label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt.

** Öko-tex

Het STANDARD 100 label van Öko-tex garandeert dat na uitgebreide testen volgens een strenge norm het product vrij is van schadelijke chemicaliën.

 

Bevallen

Kraamkost

Het wordt (gelukkig!) weer steeds normaler om een pan eten mee te nemen als je op kraamvisite gaat, of om wat lekkers te eten langs te brengen bij de kersverse ouders. Zonder naar binnen te gaan dan. Deze nieuwe traditie heet kraamkost. Hoe mooi is het als je jonge ouders kan ondersteunen in deze bijzondere nieuwe tijd!

Maar wat kook je dan eigenlijk? Vooral de pas bevallen moeder kan wel wat ‘krachtvoer’ gebruiken. Om weer op krachten te komen, de borstvoeding te laten stromen, en ook om de jonge ouders brandstof te geven voor de gebroken nachten.

Van de auteur Heng Ou is er een fantastisch boek verschenen met de titel The First Forty Days, met de ideale maaltijden, snacks en thee voor in de kraamtijd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pan echte ouderwetse kippensoep? Getrokken van een (biologische) soepkip, en met verse groentes in plaats van bouillonblokjes. Of congee: een super eenvoudig recept van witte jasmijnrijst, die je zelf op smaak kan maken met bijvoorbeeld sesam pasta, gember, kip… De variaties zijn eindeloos.

Verwacht je zelf binnenkort een kindje? En willen mensen wel voor je koken maar vragen ze je wat dan? Tip ze een recept uit dit boek!

Tiny House

Yoffi 2.0

Deze blog hebben we in het leven geroepen toen we gingen bouwen aan ons Tiny House. Maar inmiddels is Yoffi veel meer dan alleen een huisje. Het is onze levensstijl, en ook onze missie geworden.

Dat willen we graag delen! We willen schrijven over klein wonen, duurzaam leven, over zelf je groente en fruit verbouwen, lopen op blote voeten, natuurlijk ouderschap… En nog veel meer. Omdat we onze droom leven. En hoe we leven is inmiddels uitgegroeid tot een levensstijl. Sommigen noemen ons hippies, anderen gelukvogels en weer anderen zouden er niet aan moeten denken om zo te leven. Voel je vrij om ons te volgen, en laat gerust je opmerking achter!

Tiny House

Deel 2 van ontspullen waar begin je (aan)?!

De moeilijke dingen. Veel echt moeilijke dingen om weg te doen hebben we niet (gehad).

Voor ons was onze piano lastig! Die hebben we ooit vrij impulsief gekocht bij de kringloop en toch een flink aantal jaren met veel plezier bespeeld.

Dat de piano weg moest stond vast. Dat ging én niet passen én het weegt veeels te veel. Zeker ónze piano, want die was loei zwaar!

Wat altijd helpt is een goede bestemming ervoor vinden! En dat is dus zeer persoonlijk. Wij hadden de piano op marktplaats staan en toen reageerde er een piano opkoper en opknapper (http://www.uwpianowinkel.nl). Even checken op de site en het voelde goed. De piano zou opgeknapt worden om bij iemand anders weer een nieuw leven te krijgen.

De avond van tevoren en de ochtend nog even flink gespeeld om echt afscheid te nemen. Een echte “rite of passage” als het ware.

En daar ging ze dan…

piano

Tiny House

Ontspullen…waar begin je (aan)?!

We zijn geen opruimgoeroes, maar inmiddels hebben we toch wel onze ervaringen opgedaan. Want waar begin je met opruimen en ontspullen? De sleutel is vrijwel altijd “kleine stapje”. En misschien nog wel belangrijker “wat is je doel?”

Voor ons was het eigenlijk best wel makkelijk. Eigenlijk moet bijna alles weg. En dat was in ons geval best een boel, want een mens kan behoorlijk wat verzamelen. Wij in ieder geval wel. Toch vaak gedacht “misschien komt dat ooit nog van pas”. Voor dat “ooit nog van pas” hebben we straks gewoon echt geen ruimte meer.

Goed, stap 1…stel je doel vast. Wat wil je bereiken? Hoeveel spullen wil je wegdoen of eigenlijk hoeveel spullen wil je overhouden?

Stap 2…kies een categorie. En als die te nog te groot blijkt te zijn, kies een subcategorie.

Bijvoorbeeld: keuken, kledingkast, boekenkast (onze grootste uitdaging), kampeeruitrusting, hobbymaterialen, schoonmaakspullen, voorraadkast, rommelkast/lade, cd’s, etc…

Ik denk dat wij zijn begonnen met de keuken. Wij hebben in de loop der jaren zoveel spullen gekregen uit allerlei verschillende hoeken. Fijne spullen, maar die we (bijna) nooit gebruikten. Dus, spullen die ik dagelijks gebruik blijven en spullen die ik het afgelopen jaar niet heb gebruikt, gaan naar de kringloop o.i.d.

Wij hebben op een gegeven moment een soort van systeem bedacht. Stapeltjes of tassen met spullen die naar iemand gaan en apart een stapel voor de kringloop.

De boekenkast was voor ons best een dingetje. Onze boekenkast puilde uit en moest echt gedownsized worden. Pfff, hoe te beginnen. Toversleutel, maak het jezelf makkelijk. Het is fijner om in het begin lekker gemakkelijk erdoor heen te gaan. Dus selecteer eerst de boeken waar je totaal geen band mee hebt. Je kan ervoor kiezen om deze te verkopen op bol.com. Wij vonden dit erg fijn, want zo maakten we er iemand echt blij mee en het leverde ons ook iets op (best handig, want een huisje bouwen kost ook een hoop geld).

Samengevat…kies een categorie en maak het begin makkelijk! Een goed begin is namelijk het halve werk. En als je eenmaal begonnen bent, voel je hoe lekker het gaat, en gaan de dingen die je eerst moeilijk vond ook ineens makkelijker!

Tiny House

Onze “Villa” 9010 Separett

Opeens is er gerommel in de achtertuin. Ik ga eens even kijken wie daar zomaar de tuin binnen stapt.

Het is onze geweldige pakket bezorger! “Uhm, het pakket was een beetje groot en zwaar, dus het leek me handiger om het hier even neer te zetten”. En jawel…daar staat ie dan. De Separett Villa 9010 (EcoSave). Onze toekomstige wc!

Lang overwogen om zo’n “luxe” wc te kopen of niet. Maar uiteindelijk toch gekozen voor het beetje extra luxe.

Het is een compost toilet waarbij we dus niet aangesloten zijn op water en de riolering. De urine loopt vooraan weg via een buis naar onze nog te bouwen helofytenfilter die de urine weer zuivert naar water, zoals weergegeven in onderstaande afbeelding links bovenin.

wc1

In het achterste gedeelte schuift een klep weg als je op de bril gaat zitten. Dat is voor de ontlasting en zo hoef je dus niet in zo’n gat te kijken.

dsc_0515

Door middel van een ingebouwde ventilator droogt de poep snel in en geurt dit niet. De bak moet ongeveer elke 6 weken (uitgaande van 2 personen) geleegd worden. Zakjes eruit, nieuw zakje erin (uiteraard biologische afbreekbaar!). Prima te doen, denk ik zo!

Je kan er ook voor kiezen om zelf een constructie te bouwen en te kiezen voor de Privy, maar ik vond het toch wel erg fijn als iedereen comfortabel bij ons naar de wc zou kunnen zonder gedoe van zaagsel en een open poepgat. Ieder zo zijn voorkeur 🙂

Nieuws

Een kenteken voor ons huis

Jawel…er zijn niet veel mensen die dat kunnen zeggen. We hebben afgelopen week ons kenteken voor ons huis gekregen!

Het voelt alsof de eerste “steen” is gelegd.

We gaan beginnen!! Nou ja, Dimka Wentzel (www.tiny-house.nl) gaat beginnen 😉

Afgelopen week ook bij Marjolein Jonker langs geweest in Alkmaar om haar Tiny House te bewonderen. Heerlijk om even te voelen hoe groot zo’n huisje eigenlijk is. Buiten gezeten op haar prachtige vlonder en gesproken over de helofytenfilter, de waterpomp, elektriciteit en allemaal van dat soort dingen waar Tiny House bewoners (in spé) zich mee bezig moeten houden. En Annieck kwam ook nog een oude bekende tegen, dat was een leuke verrassing!

Onze wc wordt binnenkort geleverd door EcoSave (www.ecosave.nl) en ook die hebben we even kunnen uitproberen bij Marjolein. Wij zijn tevreden 😀 Een uitgebreide blog over de wc komt als de wc hier in huis staat.

Wordt vervolgd…

Tiny House

Gemeentes aanschrijven

Vandaag gaat de brief de deur uit. Wil de gemeente met ons in gesprek over het eventueel plaatsen van een Tiny House op particuliere grond.

Omdat wedden op 1 paard vaak erg spannend is, ook een brief naar de gemeente waar wij nu wonen. Wij wonen momenteel in gemeente Bunnik. Een Fair Trade en vooruitstrevende gemeente. Perspectief 21 (een lokale politieke partij in de gemeente Bunnik met leden van de PvdA, GroenLinks en onafhankelijken/ongebondenen) is vrij groot in Bunnik. Hopelijk werkt dit in ons voordeel.

Gelukkig heeft Marjolein (www.marjoleininhetklein.com) de weg al een beetje voor ons gebaand. Alkmaar heeft de primeur op het gebied van legaal mogen wonen in een Tiny House.

Welke gemeente volgt?!

Het is fijn om meerdere lijntjes uit te hebben staan. Het zou toch een fantastische luxe zijn als we straks kunnen kiezen waar we willen wonen in ons Tiny House Yoffi.

Dus onze oproep blijft bestaan. Als je een plek weet of een tip hebt, laat het ons weten!

Wij blijven ondertussen gewoon rustig doorgaan met alle voorbereidingen. Op papier (afmetingen van alle ramen nu definitief doorgegeven aan Dimka Wentzel van www.tiny-house.nl) en praktisch in huis; wat kan een mens toch een boel spullen verzamelen…