Tiny House

Ontspullen…waar begin je (aan)?!

We zijn geen opruimgoeroes, maar inmiddels hebben we toch wel onze ervaringen opgedaan. Want waar begin je met opruimen en ontspullen? De sleutel is vrijwel altijd “kleine stapje”. En misschien nog wel belangrijker “wat is je doel?”

Voor ons was het eigenlijk best wel makkelijk. Eigenlijk moet bijna alles weg. En dat was in ons geval best een boel, want een mens kan behoorlijk wat verzamelen. Wij in ieder geval wel. Toch vaak gedacht “misschien komt dat ooit nog van pas”. Voor dat “ooit nog van pas” hebben we straks gewoon echt geen ruimte meer.

Goed, stap 1…stel je doel vast. Wat wil je bereiken? Hoeveel spullen wil je wegdoen of eigenlijk hoeveel spullen wil je overhouden?

Stap 2…kies een categorie. En als die te nog te groot blijkt te zijn, kies een subcategorie.

Bijvoorbeeld: keuken, kledingkast, boekenkast (onze grootste uitdaging), kampeeruitrusting, hobbymaterialen, schoonmaakspullen, voorraadkast, rommelkast/lade, cd’s, etc…

Ik denk dat wij zijn begonnen met de keuken. Wij hebben in de loop der jaren zoveel spullen gekregen uit allerlei verschillende hoeken. Fijne spullen, maar die we (bijna) nooit gebruikten. Dus, spullen die ik dagelijks gebruik blijven en spullen die ik het afgelopen jaar niet heb gebruikt, gaan naar de kringloop o.i.d.

Wij hebben op een gegeven moment een soort van systeem bedacht. Stapeltjes of tassen met spullen die naar iemand gaan en apart een stapel voor de kringloop.

De boekenkast was voor ons best een dingetje. Onze boekenkast puilde uit en moest echt gedownsized worden. Pfff, hoe te beginnen. Toversleutel, maak het jezelf makkelijk. Het is fijner om in het begin lekker gemakkelijk erdoor heen te gaan. Dus selecteer eerst de boeken waar je totaal geen band mee hebt. Je kan ervoor kiezen om deze te verkopen op bol.com. Wij vonden dit erg fijn, want zo maakten we er iemand echt blij mee en het leverde ons ook iets op (best handig, want een huisje bouwen kost ook een hoop geld).

Samengevat…kies een categorie en maak het begin makkelijk! Een goed begin is namelijk het halve werk. En als je eenmaal begonnen bent, voel je hoe lekker het gaat, en gaan de dingen die je eerst moeilijk vond ook ineens makkelijker!

Yoffi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *