Downsizen

Opruimguru

We zijn volop aan het opruimen. En steeds meer spullen vinden hun weg naar een goede andere bestemming. Dat kan op allerlei manieren.

Vorige week vertelde een vriendin dat ook zij bezig is met downsizen. Niet omdat ze kleiner wil gaan wonen, maar om meer rust en ruimte te creëren in haar woning, en vooral om weer eens stil te staan bij wat echt belangrijk is aan spullen om je heen. Een mooie gedachte vind ik dat. Want hoeveel boeken heb je zelf in de boekenkast staan die je eigenlijk niet eens echt mooi vindt? En hoeveel decoratiespulletjes heb je wel niet in huis, omdat je het misschien nog wel een keer wilt neerzetten?

En wist je dat opruimen of downsizen tegenwoordig zelfs kan aan de hand van een ware opruimguru? Marie Kondo uit Japan schrijft hierover boeken, en ze vertelt er zeer overtuigd over. Haar opvattingen gaan naar mijn idee soms best ver. Het voorbeeld dat zij vindt dat je je sokken niet in elkaar moet vouwen omdat je je sokken ook wat rust moet gunnen, laat haar overtuiging en passie in ieder geval goed zien. Waar ik het alleen maar mee eens kan zijn is wat zij zegt: ‘Je geeft heus niet je ervaringen of je identiteit op als je wat weggooit’. Ze geeft bovendien een mooi stappenplan. Je begint bij je kleding, boeken, en vervolgens maak je de stap naar ingewikkelder zaken met (wellicht) meer emotionele waarde.

Wij hebben besloten dat we misschien ook wat georganiseerder te werk moeten gaan. Want er zijn al een boel spulletjes weg, maar we zien het nog niet echt. Omdat we niet op één plek beginnen, maar alles tegelijk willen. Dus nu gaan we inderdaad eerst maar eens beginnen met de kleding, en het laatste deel van de boeken. En dan gewoon kamer voor kamer. Totdat we alleen maar over hebben wat we echt niet willen of kunnen missen.

Een ding is zeker: we voelen ons allebei steeds lichter. Het is zo lekker om spullen weg te doen!

Boekentips

Spark Joy

Marie Kondo

Spark Joy is een inspirerende geïllustreerde handleiding om je huis te ‘ontspullen’.

Paperback €15

E-book €9,99

 


Opgeruimd!

Marie Kondo

Iets minder radicaal dan helemaal ontspullen maar toch: hoe zorg je voor een fijn en opgeruimd huis?

Paperback €18,99

E-book €13,99

Yoffi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *