Tiny House

Uitgangspunten

Een huisje ontwerpen is niet niks. We zijn best handig hoor. Maar we hebben geen bouwkundige opleiding gevolgd. Toch is internet een geweldige en schijnbaar onuitputtelijke bron van informatie, zelfs op het in Nederland toch weinig betreden gebied van Tiny Houses. Hoewel… Momenteel lijkt ook Nederland op grotere schaal deze prachtige huisjes te ontdekken. En dat helpt ons weer enorm!

Toen we begonnen met onze zoektocht, hebben we eerst een pinterestbord gemaakt. Daarmee onderzochten we wat onze uitgangspunten waren, welke off-grid systemen ons aanspreken en vooral natuurlijk ook: hoe willen we dat het huisje eruit komt te zien. Door het zo te visualiseren hadden we vrij snel een beeld wat voor ons wel en niet zou gaan werken.

We kwamen op de volgende uitgangspunten voor ons ontwerp:

  • We willen waar mogelijk natuurvriendelijke, ecologische bouwmaterialen gebruiken. Waar dat echt niet mogelijk blijkt, bijvoorbeeld omdat we gebonden zijn aan een maximum gewicht, kiezen we voor gerecyclede materialen.
  • Ons huisje moet binnen de caravanregulering passen. Dat wil zeggen: de maximum hoogte, breedte en gewicht waarmee het huisje de weg op mag in Nederland is de basis voor het ontwerp.
  • We willen off-grid kunnen leven. Qua elektra is dat redelijk eenvoudig, en ook (propaan)gas is makkelijk te realiseren. (Drink)water, riolering en het verwarmen van water zijn de iets ingewikkeldere aspecten. Hierover zullen we zeker nog uitgebreider schrijven.
  • Ons huisje moet uiteindelijk plek kunnen bieden aan een gezinnetje, en niet alleen aan ons tweeën. Daarom bouwen we niet één, maar twee loften in het huisje.
  • Het huisje moet vooral op buiten gericht zijn. Om niet een vissenkomgevoel te krijgen, willen we graag openslaande deuren en ramen aan de voorkant.
  • Voor de (brand)veiligheid willen we (plexiglas) ramen boven beide loften. Hiermee kan het huisje ook makkelijk geventileerd worden.

En dan nog de inrichting natuurlijk. Maar daarover later meer!

Yoffi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *